Kulturrom, Kulturalliansen, NOKU, Norsk musikkråd, Noregs Ungdomslag, Norske Kulturarrangører og Norske kulturhus inviterer til kulturarenakonferanse!
Sted: Sentralen , Oslo
Tid: Mandag og tirsdag 9. og 10. september 2024
Pris: 450,- + lunsj. Gratis påmelding for frivillige aktører.
NB: KONFERANSEN ER UTSOLGT
Strømming: Her kan du følge konferansens første dag (Facebook-arrangement)
OPPDATERING: Her finner dere referat og video fra konferansen
Kulturfeltet har en unik evne til å bidra til å utvikle byer, nye bydeler og vitale lokalsamfunn. Hvordan sikrer vi gode vilkår for kulturaktivitet over hele landet i årene framover? Hvordan sikrer vi at alle nye offentlige bygg blir tilrettelagt for kultur? Hvordan bruke eksisterende bygg smartere eller transformere gamle industriområder til levende kulturkvartal?
Velkommen til kulturarenakonferansen 2024!
Åpningsinnslag med Leikaringen til Bondeungdolmslaget i Oslo med folkemusikar Isa Holmgren
Med utgangspunkt i eksempler vil Jesper fortelle om transformasjoner av gamle bygninger til kulturbygninger. Hvordan oppnår man en god prosess, der brukernes fremtidige behov tilfredsstilles innenfor budsjett? Hvilke krav og hensyn må tas til rommet i forhold til arkitektur og akustikk? Og skal det alltid være dyrt og perfekt eller kan man like gjerne dra fordel av de eksisterende rammer?”
Jesper Bo Andersen Senior Chefspecialist innen akustikk i Rambøll DK som har jobbet med Horsens fengsel i Danmark – et prosjekt som har blitt anerkjent for en særdeles god transformasjonsprosess med arkitektoniske verdier i verdensklasse.
Les mer om Vestsalen i Horsens fengsel som er eksempelet Jesper vil bruke.
Innlegget vil også komme kort inn på flere tidligere transformasjonsprosjekter som alle er veldig ulike. Jesper vil holde et utdypende innlegg også dag 2 av konferansen der han forteller enda mer om disse prosjektene og kommer inn på både om prosess, arkitektur, og resultater/læring.
Bærekraftsdirektør i Statsbygg, Anders Fylling vil holde et innlegg om hvordan de jobber for å ta i bruk eksisterende bygningsmasse og slagordet «Vi må tenke nytt, ikke bare ønske oss noe nytt».
En tom kirke + pro-bono arbeid + brukermedvirkning + 23 MNOK fra Sparebankstiftelsen DNB = Nytt kulturhus i Sofienberg kirke v/ arkitekt Stian Schjelderup
Etter innleggene blir det en kort samtale der vi ser på hva som er de største forskjellene mellom Norge og Danmark. Hvordan bør vi gå fram for å få ta i bruk tomme bygg? Og har erfaringene fra Horsens fengsel noen potensiell overføringsverdi til feks. Botsen i Oslo?
Mulighetsrom
Virkemidler for bedre kulturarenaer: Penger, samarbeid, lover og planverk
Finnes det en samlet plan for landets kulturarenaer?
Vet vi hvem som har ansvar for hva? Og hvem som skal betale for dem?
Sentrale myndigheter varsler satsing på kulturarenaer. Det er lovet både i ulike kulturmeldinger og i Strategi for kulturfrivilligheten. Men hva skal til for en reell forbedring? Barn og unge forteller forskerne at dårlige lokaler er en hindring for deltakelse. Kulturfrivilligheten har kartlagt tilstandene og levert rapporter. Men blir de hørt og sett?
Når kommuneøkonomien kneler: Hvordan får vi til et samarbeid på tvers av myndigheter, sektorer og siloer? Hva kan en revidert kulturlov bidra til? Og er det andre lover og planer som kan hjelpe på situasjonen utover penger? En opptrappa satsing på Desentralisert ordning for kulturbygg og Kulturrom er langt fra å dekke behovet som finnes. Er en gjennomgang av spillemidlene en del av løsningen? Kan en god forskrift gjøre at pengene når rett formål?
Hva kan gjøres på nasjonalt og lokalt nivå for et reelt kulturarenaløft? Vi inviterer til politisk debatt på kulturarenakonferansen.
Panel:
Samtalen ledes av Rhiannon Hovden Edwards fra Virke
Innledende innlegg fra NOKU, Noregs Ungdomslag og Norsk Musikkråd
Innlegg fra de som utfyller de offentlige:
Musikalsk innslag og samtale med gitarist og komponist Hedvig Mollestad om hvorfor gode rom er viktig
Omvisning på Sentralen med primus motor og dagens konferansier Martin Revheim
Etter felles åpning blir det parallellsesjoner i tre ulike rom på Sentralen.
Tematikken er spisset noe mot ulike målgrupper, men alle kan bevege seg fritt mellom de ulike sesjonene.
Under felles åpning vil det presenteres to helt ferske rapporter!
Merk at kapasiteten er begrenset i Gymsalen, så det er ikke plass til alle påmeldte til felles åpning.
Fyrtårn eller sinke? Framtidas kulturlokaler i den grønne omstillingen
Kulturrom, NOKU og Norske kulturhus lanserer en helt fersk rapport. Et av hovedmålene med rapporten er å være et bidrag til at kulturlivet raskt tar substansielle grep og bidrar aktivt med vår del på veien mot et nullutslippssamfunn. Intervjuene i rapporten har til hensikt å synliggjøre eksisterende praksis, peke på noen fremtidsmuligheter, og bidra til å gjøre det lettere å legge om egen praksis i grønn retning. Intervjuene er gjennomført av Kirsti Svenning fra Virvle SA som vil presentere hovedfunnene på Kulturarenakonferansen.
Kartlegging og analyse av arenaer for kulturlivet
Den norske kulturpolitikken har anerkjent at kulturproduksjon og kulturformidling er avhengig av konkrete arenaer, bygg og institusjoner. Allerede Enger-utvalget som evaluerte kulturpolitikken etter 2005 fastslo at Kultur må finne sted – bokstavlig talt. Men det finnes relativt lite kunnskap om tilstedeværelsen av, tilgjengeligheten til, bruken av, og behovet for kulturlokaler. Kulturalliansen har derfor, gjennomført kartlegginger i 62 norske kommuner. Disse dataene har nå blitt analysert av Kristine P. Miland fra Telemarksforsking. På Kulturarenakonferansen får får dere presentert hovedfunnene dra denne analysen!
Resten av dagen:
Parallellsesjonene er delt inn i tre rom: Beslutningstakerne, Byggeklossene og Brukerne
Les mer om de ulike sesjonene på denne siden og du finner utdypende info om flere av foredragsholderne helt nederst.
I lunsjen inviteres det til en Akustisk vandring! Oppmøte i Hvelvet 12:30. Begrenset antall plasser og første person til mølla.
10:00 En kommuneøkonomi i knestående: Hva gjør vi med kulturarena-ambisjonene?
11:00 Bestillerkompetanse og praktisk planlegging
12:00 Lunsj
13:00 Skolen som kulturarena – Vinn-vinn for lokalsamfunnet!
13:30 KUD inviterer: Arbeidsøkt om planlegging og bruk av lokale kulturarenaer
15:00 Ingen spiller fotball i en oppoverbakke – hva har idretten gjort riktig?
10:00 Slik gjorde vi det: Transformasjon til kulturbygg – steg for steg og fallgruver v/ Rambøll DK
10:30 Slik gjorde vi det: Transformasjon og ombruk v/ COWI
11:00 Slik gjorde vi det: Transformasjon og arkitektur i verdensklasse – Kunstsilo i Kristiansand
11:30 Sanger fra første etasje: kultur og næring på bygulvet v/ Thomas Cook
12:00 LUNSJ
13:00 Kulturens plass i stedsutvikling og byens gulv: Hvorfor og hvordan?
14:00 3rd places: Hvordan skape og utvikle lavterskel arenaer som brukes av mange? Hva kan vi lære av bibliotekene?
15:00 Bysnakk podcast: Kultur og byutvikling med Maren Bjerkeng og Erling Fossen + gjester
10:00 Kirke og kulturbygg?
11:00 Huset i Bygda: Sjekkliste for organisasjonseide bygg
11:30 Egna lokaler: 35 år arbeid med musikklokaler – og 10 år med musikromstandard. Hva har musikklivet lært? Og kan dette være nyttig for andre utøvende felt?
12:00 LUNSJ
13:00 Hvordan lytte til og involvere ungdom: Erfaring med brukermedvirkning med Holmlia Kulturhavn
14:00 Tilgjengelige kulturarenaer: Mer enn universell utforming
15:00 Kulturarenaer som drivkraft for bærekraftig byutvikling: Prosess og samarbeid fra A til Å – kom og lær!
Hva gjør vi med kulturarena-ambisjonene?
Hvordan står det egentlig til med kulturlivet i kommune-Norge, og hvordan går det med kulturhusene?
I denne panelsamtalen skal vi snakke om hva som skjer med kulturtilbudet lokalt når kommuneøkonomien svekkes. Hva gjør vi med kulturarena-ambisjonene våre?
Panel:
Moderator: Anders Tangen, daglig leder i Bærum Kulturråd
Introduksjon og oppspark ved Nina Hodneland, Norske kulturhus og Monica Larsson, NOKU
Gymsalen 10:00-10:45
Hvordan kan vi lykkes med å skape gode lavterskel arenaer for kulturlivet?
Det er mye som tyder på at tiden for nybygg dedikert fullt ut til kulturformål er forbi, og vi at vi i fremtiden i større grad må integrere kultur i andre typer funksjonsbygg som skoler og seniorsenter eller ta i bruk eldre bygg for å spare både penger og miljø. Tilrettelegging for flerbruk er en av nøklene for å lykkes, men hvordan sikrer vi kulturens behov for tilrettelagte lokaler i kamp med, og noen ganger i direkte konflikt med, alle de andre behovene og kravene – i tillegg til stramme budsjetter?
I denne samtalen har vi invitert kultursjefer til å dele sine erfaringer og prosesser knyttet til den praktiske planleggingen av lokaler for kulturlivet. Vi vil utforske muligheter og utfordringer relatert til kommunikasjon, koordinering og kompetanse. Hvilke interne siloer må brytes ned i en kommune for å identifisere og implementere gode løsninger for kulturlivet? Hvordan kan kulturarenaplaner og tilskuddsordninger bidra til å få gjennomslag for å prioritere lokaler for kultur? Og kan vi sikre egnede lokaler for fritidskulturlivet dersom det ikke arbeides systematisk og finnes en overordnet plan som er integrert i planer for by- og stedsutvikling?
I samtalen:
Samtalen ledes av Kjetil F. Wevling, som er rådgiver for kultur og frivillighet i Bærum kommune. Han har rollen som brobygger mellom kultur, eiendom og andre avdelinger for å fremme økt forståelse og sikre bedre prosesser for å integrere kulturens behov i andre kommunale funksjonsbygg.
Innledende oppspark ved Jacob Falck
Gymsalen 11:00-11:45
Norge har over 2800 grunnskoler og 420 videregående skoler, og disse kan bli hjertet i våre lokalsamfunn.
I dette innlegget presenteres den nye veilederen «Skolen som kulturarena» fra Viken fylkeskommune, som viser hvordan vi kan forvandle skolebygg til levende og inkluderende kulturarenaer.
Veilederen gir praktisk veiledning for planlegging og bruk av skolebygg som kulturarenaer, uten å sprenge budsjettet. Den er skrevet på et enkelt og forståelig språk, og inneholder praktiske verktøy og veiledning som kan brukes av alle involverte i prosessen.
Metodikken som presenteres i veilederen kan også anvendes på andre offentlige bygg enn skoler og kulturhus. Dette gir oss en unik mulighet til å skape merverdi for samfunnet ved å sikre at prosjektene kommer i mål med riktig kostnad og kvalitet.
Bjørn Boge som har utarbeidet veilederen vil vise hvordan bruk av veilederen kan bidra til å forvandle skolebygg til levende møteplasser for kultur, aktivitet og fellesskap, og dermed styrke lokalsamfunnet på en bærekraftig og inkluderende måte.
Gymsalen 13:00-13:25
Kultur- og likestillingsdepartementet inviterer til arbeidsøkt!
I Rom for deltakelse – regjeringens kulturfrivillighetsstrategi (2023–2025) omtales tiltaket: Regjeringen vil utarbeide en veileder for utvikling av lokaler til kulturformål og se arbeidet i sammenheng med revidering av veilederen for Kommunal planlegging for idrett og fysisk aktivitet. Målet med veilederen er økt vektlegging av medvirkning fra kulturaktører i lokale og kommunale planprosesser.
Tilgang til lokaler og møteplasser, og at lokalene er egnet for den aktiviteten som skal gjennomføres er avgjørende for at kulturfrivilligheten skal kunne utøve og videreutvikle sin aktivitet. Egnede lokaler bidrar til å øke kvaliteten på aktiviteten, muligheten for rekruttering og lokalt engasjement. Universelt utformede lokaler bidrar til inkluderende møteplasser for alle grupper. Systematisk og grundig medvirkning er grunnleggende for at kulturlokaler kan utvikles i tråd med lokale behov og få riktig kvalitet.
KUD ønsker å invitere til en arbeidsøkt for feltet med mål om å kartlegge behov og utfordringer for de ulike aktørene i planprosessene. I arbeidsøkten ønsker KUD å få innspill på eksempler på prosesser lokalt, gode og dårlige erfaringer og konkrete innspill til nasjonal veiledning.
Gymsalen 13:30-14:050
Vi ser over gjerdet til idretten for å lære mer om det som skjer i kulissene.
Hva er dagens situasjon og behov for bygging og utbedring av idrettsanlegg og hvilke ordninger innen forvaltning og spillemidler finnes for finansiering av disse?
Frida Blomgren har 30 års erfaring fra politikk, idrett, kultur og det private næringsliv og arbeider nå som leder for samfunnskontakt og idrettspolitikk i Norges Idrettsforbund. I samtale med Norsk musikkråds generalsekretær Bjarne Dæhli, deler Blomgren av sin erfaring og gir oss konkrete råd til hvordan kulturaktører kan gå frem for å styrke arbeidet med bygging og utbedring av lokale kulturarenaer og lagseide bygg.
Gymsalen 15:00-15:45
Jesper Bo Andersen, Rambøll DK
Oppfølgende innlegg etter casepresentasjon av Horsens fengsel på konferansens første dag. Med utgangspunkt i eksempler vil Jesper fortelle om transformasjoner av gamle bygninger til kulturbygninger. Hvordan oppnår man en god prosess, der brukernes fremtidige behov tilfredsstilles innenfor budsjett? Hvilke krav og hensyn må tas til rommet i forhold til arkitektur og akustikk? Og skal det alltid være dyrt og perfekt eller kan man like gjerne dra fordel av de eksisterende rammer?”
Jesper Bo Andersen Senior Chefspecialist innen akustikk i Rambøll DK som har jobbet med Horsens fengsel i Danmark – et prosjekt som har blitt anerkjent for en særdeles god transformasjonsprosess med arkitektoniske verdier i verdensklasse. (Les mer om Vestsalen i Horsens fengsel som er eksempelet Jesper vil bruke.)
Jesper holder et innlegg på konferansens første dag der han vil kort fortelle om flere tidligere transformasjonsprosjekter som alle er veldig ulike. Som en oppfølging vil han holde et utdypende innlegg dag 2 av konferansen der han forteller enda mer om disse prosjektene og kommer inn på både om prosess, arkitektur, og resultater/læring.
Kronesalen 10:00-10:25
v/ Trond Eklund Johansen og Bård Støfringsdal fra COWI
Trond og Bård fra COWI vil i denne korte presentasjonen gi innsikt i arbeidet med et par gode eksempelprosjekt innenfor ulike sjangre og format.
Aktuelle prosjekt de vil komme inn på er Sjodar, Tanken i Sandvika og Svømmehallen Bodø.
Bård Støfringsdal er utdannet sivilingeniør i akustikk, og har jobbet som rådgiver siden 2006 og Trond er rådgiver for kultur- og skolebygg i COWI, akustikkseksjonen. Til sammen har de en veldig lang og bred erfaring med rådgivning, bygging og utbedring av ulike type kulturbygg.
Kronesalen 10:30-10:55
v/ Ona Marija Auskelyte og Erlend Aalmo Strønstad, Mestres Wåge Arkitekter
Ona og Erlend vil gi en presentasjon av arbeidet med Kunstsilo fra arkitektenes perspektiv. I presentasjonen vil de ta for seg de sentrale konseptene fra arkitektkonkurransen, hvordan arkitektene har tilnærmet seg Aasland og Korsmo sin prisvinnende siloarkitektur fra 30-tallet, og gi et innblikk i utforming og transformasjon til nytt kunstmuseum.
Kronesalen 11:00-11:25
v/ Thomas Cook, Oslo arkitekturtriennale og master fra AHO om bygulv
Aktivitetene i byens første etasje – bygulvet – er en vesentlig del av vår opplevelse av byen, gjennom utadrettede virksomheter som liksom har grodd fast i byen, fra kulturscener og barer til sjappen på hjørnet. Men bygulvet inngår i et spill betinget av økonomi, og innholdet her kurateres nøye av eiendomsutviklere, som bruker bygningers førsteetasjer til å påvirke eiendommenes verdi. Hvordan sikrer vi rom for kultur og institusjoner som tilfører byen egenart i en by der det er eiendomsutviklingen styres av kommersielle hensyn? Presentasjonen tar utgangspunkt i en masteroppgave i urbanisme fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, med tittelen «Bygulvet bak fasaden: børs eller katedral? Kuratering av første etasje i norsk by- og eiendomsutvikling» (2023).
Thomas Cook er urbanist, arkitekturhistoriker, skribent og forhenværende nabolagskaféinnehaver, og arbeider for tiden som utviklingsansvarlig i Oslo arkitekturtriennale.
Kronesalen 11:30-12:00
Hvordan utvikle gode områder der ikke-kommersiell kunst og kultur også får en naturlig plass på byens gulv, i kjellerlokaler, eller på tak?
Kulturlivet spiller en avgjørende rolle i stedsutvikling og i planleggingen av nye bydeler. Når nye områder utvikles, er førsteetasjene spesielt viktige, og kurateringen av hvem som får plass der er en kompleks prosess. Hva og hvem avgjør disse prioriteringene? Når utviklingen av nye prosjekter skal avveies med kommersielle hensyn og økonomisk bærekraft: Hvordan utvikle gode områder der ikke-kommersiell kunst og kultur også får en naturlig plass på byens gulv, i kjellerlokaler, eller på tak?
Hvordan sikrer vi arealer for kulturnæring og frivillig kulturliv i kommunal byplanlegging og i dialogen med eiendomsutviklere? Hvordan kan kulturaktører utvikle et vokabular og argumenter som gir dem en midlertidig eller langsiktig plass til å skape møteplasser og styrke samholdet i samfunnet?
Denne samtalen utforsker hvordan kulturlivet kan bidra til positiv stedsutvikling gjennom gode samarbeidsprosesser.
I panelet:
Maren Bjerkeng, Aspelin Ramm
Nazneen Khan-Østrem, Aftenposten
Eyvind Brox, Halogen
Moderator: Linnéa Vågen Svensson
Kronesalen 13:00-13:45
Hva kan vi lære av bibliotekene?
Hvor er det vi tilbringer tiden når vi ikke er hjemme eller på jobb/skole? Hvor er de arenaene vi kan henge eller møtes uten å kjøpe noe? Det tredje stedet er et stadig mer relevant aspekt eller begrep som flere aktører innen kulturlivet omfavner.
Bibliotekene er det fremste eksempelet på gode lavterskel og inkluderende møteplasser, men det er også flere aktører innen scenekunstfeltet som jobber tett på denne tematikken, blant annet Scenekunstbruket og Kloden Teater. Vi inviterer til en inspirerende samtale for å se på hvordan enda flere lokaler som kulturhus, musikkscener, samfunnshus osv kan jobbe for å bli mer åpne og inviterende arenaer – for både barn, unge og voksne.
Panel:
Kronesalen 14:00-14:45
Kultur og byutvikling med Maren Bjerkeng og Erling Fossen + gjester
Velkommen til innspilling av en ny episode av podcasten Bysnakk!
Gjester er Siri Løining (Konsept- og utviklingssjef Møller Eiendom) og Stian Schjelderup (Schjelderup Trondahl arkitekter)
Lytt deg opp på tidligere podcaster her.
Kronesalen 15:00-15:45
Hvordan kan kirkebyggene sikre seg å være en relevant kulturarena i fremtiden?
«Kirkene i Norge er ikke bare bevaringsverdige kulturhistoriske bygg. De er også en viktig framføringsarena for kulturlivet; særlig det frivillige kulturfeltet.
Kulturalliansens kartlegging av kulturlokaler over hele landet, viser at kirkene er et yndet sted for å holde konserter. Tall fra Den Norske Kirke forteller oss at det i 2023 var nesten 13 000 konserter og kulturarrangementer i kirken i egen og andres regi, 1.421.348 publikummere og over 12 000 frivillige som bisto ved gjennomføring av disse arrangementene.
Utfordringen til kirkene er at de ofte har etterslep på vedlikehold, mangler grunnleggende teknisk utstyr og er dårlig universelt utformet og for å kunne være et kulturhus for alle.
Men dette vil kirkene gjøre noe med!
I mai gjenåpnet Oslos eldste bygning fra 1100-tallet, Gamle Aker kirke, etter en rehabilitering der kirken blant annet har fått ny belysning og lyd, ny kjeller med heis, HC-toalett og intimscene. Hva skjer med kirkerommet etter en slik rehabilitering? Og hvordan er det for de utøvende musikerne å bruke denne type rom?
I Moss har de i Arena Moss kirke og kultursenter gjort seg godt kjent med sin rehabilitering som ble ferdigstilt i 2008. Hva har dette hatt og si for bruken av kirken i dag?
Holmlias eneste lydisolerte og tilrettelagte musikkrom finner man i Holmlia kirke! Kirkens gamle hybelleilighet ble i 2020 revet og gjenoppbygget til to fullt utstyrte, topp moderne musikkrom. Det frivillige kulturlivet for barn på Holmlia er de som bruker rommene mest, til både bandøving og musikkundervisning. Med musikkrommene er kirken en tydelig tilrettelegger for kultur i lokalsamfunnet – hvilke ringvirkninger ser vi av dette arbeidet?
Vi inviterer til presentasjoner fra Gamle Aker kirke, Arena Moss kirke og kultursenter og Holmlia kirke, før vi tar for oss alle spørsmålene i en panelsamtale.
Panel:
Hvelvet 10:00-10:45
Presentasjon av arbeidet med et nytt verktøy
Det finnes over 5000 organisasjoneide kulturhus i landet. Fra Kulturroms «Grønnere investeringer» har Noregs Ungdomslag (NU) fått tilskudd til å utvikle verktøy som skal gi eiere av organisasjonseide kulturhushus bedre oversikt over tilstand og behov for vedlikehald av husa. Målsettinga er at verktøyet skal gjere eigarane av husa i stand til å ta gode og grøne val knytt til vedlikehald og investeringar.
Prosjektleder for Huset i Bygda, Christoffer Knagenhjelm, vil på Kulturarenakonferansen presentere arbeidet med sjekklista
Hvelvet 11:00-11:25
Hva har musikklivet lært? Og kan dette være nyttig for andre utøvende felt?
Innlegg ved v/ Jon G. Olsen (Akershus Musikkråd) og oppfølgende samtale med Live Rosenvinge som er forbundsleder i Norske Dansekunstnere og tidligere områderektor i Oslo kulturskole.
Er det et behov for å utarbeide en standard kravspesifikasjon også for lokaler som brukes til dans og andre utøvende kulturuttrykk?
Hvelvet 11:30-12:00
Jazzmusiker og operasanger Håkon Kornstad tar deg med på en akustisk vandring gjennom Sentralens mange rom.
Hvordan endrer klangen seg med størrelsen på rommet? Er det forskjell om du står nærme eller langt fra? Kan du høre veggenes refleksjoner?
Møt opp ved Hvelvet klokka 12.30 og følg lyden!
Erfaring med brukermedvirkning med Holmlia Kulturhavn
Velkommen til en samtale om ungdomsmedvirkning, med utgangspunkt i erfaringene fra Holmlia Kulturhavn. Få innsikt i hvordan vi kan bygge et kulturelt fellesskap som inkluderer ungdom.
Holmlia Kulturhavn er din havn for kulturell utfoldelse, fellesskap og vekst. Formålet er å skape et bredt spekter av kulturtilbud og -arrangementer på Holmlia og i Bydel Søndre Nordstrand, gjennom medvirkning og inkludering. Kulturhavna ønsker å skape et inspirerende og meningsfullt miljø der mennesker kan møtes, lære og utvikle seg sammen.
I samarbeid med «Ung i Nabolaget» har de samlet ungdom annenhver søndag, samt når det har vært behov, for å høre deres stemmer og involvere dem i utviklingen av kulturarenaen. Gjennom flere workshops har de jobbet tett med ungdommen, og vil dele av sine erfaringer, utfordringer og løsninger for å involvere ungdom i utviklingen av en kulturarena.
Paneldeltakere:
Temaer for samtalen:
Hvelvet 13:00-13:45
– mer enn universell utforming
En kulturarena kan oppfylle alle byggtekniske krav om universell utforming og alt kan ligge til rette for god tilgjengelighet under arrangementene, men er dette tilstrekkelig for at man skal kunne regnes som en tilgjengelig arrangør? Kan vernede og eksisterende bygg være et hinder i arbeidet med tilgjengelighet, eller handler god tilgjengelighet om mer enn universell utforming?
På Kulturarenakonferansen inviterer vi til panelsamtale om viktigheten av tilgjengelighet, hva det er som gjør at publikum føler seg velkomne og hvordan vi kan senke barrierene for deltakelse på arrangementer.
I panelet:
Hvelvet 14:00-14:45
Prosess og samarbeid fra A til Å – kom og lær! v/ Add Arkitekter
Add arkitekter tar deg med på en reise gjennom 25 år med kulturbyggeprosjekter og viser hvordan arbeidet med kulturarenaer har utviklet seg fram til i dag.
Framtidens kulturlokaler er allerede bygget: I denne sesjonen er målet å gi inspirasjon til å tenke nytt om kulturens fysiske rammer. Hvorfor er tettere samarbeid mellom arkitekter, kulturaktører og kommunen viktig i byutviklingsprosesser når morgendagens møteplasser formes – og hvordan får vi det til?
Add arkitekter viser hvordan kultur bidrar til områdemodning og er en viktig del av arbeidet med stedsidentitet og reguleringsplaner. Når må kulturlivet komme på banen i slike prosesser, og hvordan kan vi sammen skape bærekraftige arenaer og lokalsamfunn for framtiden?
Foredragsholdere:
Hvelvet 15:00-15:45
Følg med på de ulike samarbeidspartnernes nettsider og nyhetsbrev for siste oppdateringer. Følg også gjerne med på Facebookarrangementet.
Det er over 300 påmeldte og konferansen er nå er utsolgt. Vi ser fram til to innholdsrike dager med masse bra folk både på scenen og i salen!
Målgruppen for konferansen er kulturaktører, byplanleggere, kultursjefer, organisasjoner, arkitekter, akustikere og alle som er opptatt av gode møteplasser og rom for kultur!
På Kulturarenakonferansen vil dere finne flere organisasjoner og bedrifter på stand i mingleområdet i Marmorsalen.
Disse møter du på stand mandag 9. september: SoCentral Nabolagshus og COWI. Og selvsagt alle organisasjonene som samarbeider om konferansen. Vi gleder oss til gode samtaler!
Sted: Sentralen , Øvre Slottsgate 3, 0157 Oslo
Tid: Mandag og tirsdag 9. og 10. september 2024
Pris: 450,- + lunsj. Klikk her for påmelding
Lokalene er universelt utformet, ta kontakt om du har spesifikke behov eller spørsmål.
Det er mulig å delta på enkeltsesjoner dag 2 av programmet uten å være påmeldt hele konferansen. Ta kontakt med post@kulturrom.no.
Dag 1 av arrangementet vil bli strømmet: Følg Kulturarenakonferansens FB-arrangement for oppdatering og lenke.
Ta kontakt på post@kulturrom.no om du har noen spørsmål om konferansen, problemer med påmelding o.l.
Lubna Jaffery, Kultur- og likestillingsminister
Jesper Bo Andersen, Senior akustikkekspert i Rambøll
Jesper har over 25 års erfaring med akustikk og har spesialisert seg på akustikk i kulturbygninger. Han har jobbet med et bredt spekter av prosjekter, inkludert saler for klassisk musikk, rytmisk musikk, teater, foredrag og forskjellige kombinasjoner av disse. De fleste av kulturprosjektene har vært ombygging av gamle konserthus, bakgårder, verksteder, produksjonshaller og kontorer til multifunksjonelle kulturrom og musikkøverom. Jesper er fascinert av hvordan rommets akustikk, i samspill med den visuelle arkitekturen, former tilhørernes opplevelse av musikk og lyd generelt.
Anders Fylling, Bærekraftsdirektør Statsbygg
Anders har jobbet med klima- og miljøtematikk i byggenæringen i 20 år. I Statsbygg har han jobbet for å få til en helhetlig tilnærming til bærekraft i hele organisasjonen. Anders var med å utvikle sertifiseringssystemet BREEAM-NOR, som brukes både i Statsbygg og ellers i byggenæringen. Anders har jobbet mye med mulige løsninger for sirkulærøkonomi i næringen og har vært med å etablere Sirkulær ressurssentral. Han har også erfaring som rådgiver, entreprenør, diverse styreverv og som forskningssjef i Sintef Community. Statsbygg er en av landets største byggherrer, eiendomsforvalter og -utvikler, og gir råd til staten i bygge- og eiendomsspørsmål.
Stian Schjelderup, Schjelderup Trondahl arkitekter (STA)
Stian Schjelderup er daglig leder i STA og bor på Rodeløkka i Oslo. Kontoret jobber i alle skalaer, men med en annerledes tilnærming enn hva som er normalt i større prosjekter og byutvikling. Byutviklingsprosjektene kan like gjerne komme fra aktivistisk tilnærming eller fra grasrota, som at forhåndsprogrammerte prosjekter bestilles fra en oppdragsgiver. Med riktig forankring og metode kan selv store nabolagsprosjekter oppstå og komme til gjennomføring på helt andre premisser enn gjennom både private og offentlige bestillinger. Transformasjon av Sofienberg kirke til nabolags-kulturhus er foreløpig det mest omfattende prosjektet Stian har jobbet med i en slik prosess, og det skal nå utvikles sammen med nabolaget på spesielt mandat fra Sparebankstiftelsen DNB og BUFdir for nettopp å fange opp underskogen og de som sjelden blir involvert på dette nivået i byutviklingen (primært barn og unge). Kulturhuset (www.sofienbergprosjektet.no) er operativt fra 2024 og utvikles suksessivt som et samarbeidsprosjekt mellom Paulus og Sofienberg menighet, Byantropologene og Schjelderup Trondahl arkitekter.
Silje Ustad, Arkitekt i BergerudUstad+
Silje fra Viggja er utdannet arkitekt ved NTNU og La Sapienza i Roma. Hun driver i dag arkitektkontoret BergerudUstad+ i Trondheim, sammen med Are Bergerud. Silje er spesielt interessert i gjenbruk og transformasjon av eksisterende bygningsmasse, og har jobbet mye med kulturfeltet og utadvendte rom.
Karen Elkjær, Rådgiver hos Riksantikvaren
Karen er seniorrådgiver hos Riksantikvaren. Hun har bakgrunn som kulturminneforvalter ved NTNU og har spesialisert seg på bruk og ombruk av historiske bygninger, blant annet som prosjektleder for prosjektet Bevar bygg – Bevar klima i Innlandet fylkeskommune. Hos Riksantikvaren jobber hun med oppfølging av deres klimastrategi og eksempelsamling, og er i tillegg prosjektleder for Riksantikvarens håndverksstrategi.
Renate Remme Øverseth, Trykkeriet i Fagernes
Trykkeriet er en ny, ombygd kulturarena i hjertet av gamle Fagernes. Fra å være Avisa Valdres sitt trykkeri er nå lokalet transformert til scene, flere undervisningsrom, verksted og kontorer. Med satsingen får et aktivt kulturliv rom tilpasset sitt behov, og en søvnig bydel skal vekkes til livet. Renate har kulturutdannelse fra høyskole og universitet, og jobbet 13 år som biblioteksjef før hun i 2016 startet i jobben som virksomhetsleder for kultur i Nord-Aurdal kommune.
Cathrine Solheim, Ungdomslaget Liv Vonheim
Cathrine Solheim har vært styreleder i ungdomslaget LIV Vonheim på Lysnes siden 2018. Under hennes ledelse har ungdomslaget oppnådd stor suksess og økt synlighet med prosjekter som Lyst heile natta – Senja Barnefestival og konsertserien Lyst Heile Natta – LIVE, og har skapt et kultursenter som har hatt en positiv innvirkning langt utover lokale grenser.
Trygve Ohren, Nøysom arkitekter/NTNU
Trygve er arkitekt, kunstner og kurator. Han er partner i Nøysom arkitekter, som bl.a. er kjent for eksperimentboligene på Svartlamon. Han er stipendiat ved Institutt for arkitektur og planlegging ved NTNU, i tillegg til at han er blant initiativtakerne til den tverrfaglige kulturarenaen Dialogen på Sletteløkka i Oslo. Ohren har tidligere drevet RAKE visningsrom i Trondheim, vært fagansvarlig ved ROM for kunst og arkitektur i Oslo, ekstern kurator for KORO og sittet i den nasjonale juryen for Høstutstillingen. Utover dette har han bred erfaring som underviser og formidler. Han er utvalgsmedlem i Kulturrådets tverrgående ordninger som blant annet behandler søknadene til ARENA. Trygve er bosatt i Hakadal (Akershus), oppvokst på Nordmøre.
Per Arne Alstad, Tou
Per Arne er daglig leder på Tou i Stavanger Øst, og har de siste 20 årene vært en viktig drivkraft i arbeidet med å skape unike publikumsopplevelser og profesjonelle produksjonsforhold innen kunst og kultur. Per Arne er drivende opptatt av bydelsutvikling. Gjennom de siste to tiår har Tou vært bærende hvordan kunst og kultur kan transformere en bydel. Fra tilnærmet slum og kun spor fra fordums tid, til en bydel folk trekkes til i alle faser av livet. Med en unik evne til å forene bydelsperspektivet med kunsten, har han sammen med huseier Stavanger kommune og strategiske partnere, klart å utvikle Tou til å bli en av Norges største kunst- og kulturinstitusjoner i nasjonal og internasjonal sammenheng. Her har kunstnere plass til å eksperimentere, utfordre og skape, og publikum kan oppleve alt fra avantgarde teater til nyskapende visuell kunst.
Bård Støfringsdal, Akustikkspesialist i COWI
Bård Støfringsdal er utdannet sivilingeniør i akustikk, og har jobbet som rådgiver siden 2006. Han arbeider primært med akustikk og lyd- og bildeinstallasjoner for kulturbygg, deriblant konsertscener, teater, øvingsrom og lydstudioer. Støfringsdal har et spesielt fokus på helhetlig prosjektering av scenenære fag (romutforming, akustikk, scene-, lys-, lyd- og bildetekniske installasjoner/SLLB), og har de senere år jobbet mye med bygg for scenekunst, deriblant Nationaltheatret, Den Nationale Scene og Griegkvartalet i Bergen.
Kent Olav Hovstein Nordby, OBOS Samfunnsarena AS
OBOS Samfunnsarena AS er et ideelt datterselskap av boligbyggelaget OBOS, som har til formål å arbeide for å fremme god samfunnsutvikling gjennom bygging og forvaltning av kultur-, idrett- og andre samfunnsnyttige prosjekter. OBOS Samfunnsarena AS skal være et aktivt verktøy for OBOS til å etablere flere varige møteplasser som skal komme medlemmer og lokalsamfunn hvor OBOS til gode.
Magnus Rongved, Eiendomsdirektør Sporveien AS
Magnus er sivilingeniør innen Bygg- og miljøteknikk fra NTNU, og har i tillegg en MBA fra London Metropolitan University. Hans karriere starter med bygging av Operaen i Oslo for Veidekke Entreprenør, og har de siste 15 årene jobbet med by- og eiendomsutvikling. Til daglig leder Magnus Sporveiens eiendomsvirksomhet som skal sikre effektiv driftseiendom til konsernet, utvikling eiendomsvirksomheten strategisk og kommersielt, samt forvalte og drifte konsernets administrative bygg.
Therese Riiser, Sparebankforeningen
Therese Riiser er administrerende direktør i Sparebankforeningen og har et stort engasjement for den betydningsfulle rollen sparebankene og sparebankstiftelsene spiller – både i samfunnslivet generelt og i enkeltmenneskers hverdag. Med en utdannelse som samfunnsøkonom og lang erfaring fra den norske finanssektoren, har hun hatt flere sentrale posisjoner, blant annet som kommunikasjonssjef i Finansdepartementet og kommunikasjonsdirektør i Norges Bank. Sparebankforeningen er næringsorganisasjonen for alle norske banker og sparebankstiftelser. Foreningen ivaretar interessene til hele spekteret av norske banker, fra de minste til de største, i tillegg til sparebankstiftelsene.
VILL Arkitekter
Hedvig Mollestad, gitarist og komponist
Martin Revheim, Sparebankstiftelsen DNB
Tage Pettersen, Høyre
Kathy Lie, SV
Trond Åm, Kulturbyråd for Venstre i Trondheim
Torstein Tvedt Solberg, AP
Karen Sofie Sørensen, daglig leder i Kulturrom
Erlend Mogård Larsen, SALT i Oslo og HAVET i Trondheim
Rhiannon Hovden Edwards, Bransjedirektør kultur og opplevelser VIRKE
DAG 2
Thomas Cook, Oslo arkitekturtriennale + masteroppgave fra AHO om bygulv
Thomas er urbanist, arkitekturhistoriker, skribent og forhenværende nabolagskaféinnehaver, og arbeider for tiden som utviklingsansvarlig i Oslo arkitekturtriennale.
Frida Blomgren, leder for samfunnskontakt og idrettspolitikk i Norges Idrettsforbund
Frida Blomgren har lang erfaring fra politikk, idrett og kultur. I dag arbeider hun som leder for samfunnskontakt og idrettspolitikk i Norges idrettsforbund, sitter i NIFs ledergruppe og har også ansvar for kommunikasjon, internasjonale spørsmål og krafttak for mangfold og inkludering. I hennes portefølje ligger også arbeidet med rammebetingelser for idrettsanlegg i hele Norge. Idrettsanlegg er viktige møteplasser i lokalsamfunnene i hele Norge og behovet for rehabilitering og nyetablering er stort – anlegg er prioritet nummer en for en samlet idrettsbevegelse. Hun har tidligere vært statssekretær i KUD for Trine Skei Grande og byrådssekretær i Oslo kommune både i Miljø og samferdsel og Kultur og næring, Frida har også jobbet mange år i næringslivet og i andre deler av idretten.
Ona Marija Auskelyte og Erlend Aalmo Strønstad, Mestres Wåge Arkitekter
Ona Marija Auskelyte og Erlend Aalmo Strønstad er utdannet arkitekter fra Barcelona og Bergen. Begge har vært sentrale i Mestres Wåge Arkitekter sitt arbeid med Kunstsilo og Kulturskolen i Kristiansand fra tidlig fase til utførelse. De har bred erfaring fra transformasjons- og byutviklingsprosjekter.
Trond Eklund Johansen, COWI
Trond er rådgiver for kultur- og skolebygg i COWI, akustikkseksjonen, Oslo/Hamar. Han har i tidligere stilling vært involvert i Norsk musikkråds satsing på musikklokaler, og utført en lang rekke akustikkmålinger og -rapporter for skolebygg, samfunnshus, øvingslokaler og kulturarenaer. I COWI er han oppdrags-/prosjektleder for flere byggprosjekter som alle inneholder lokaler for kulturformidling, -produksjon og/eller -øving.
Bjørn Boge, prosjektleder
Bjørn Boge har over 30 års erfaring i kultur- og musikksektoren med fokus på utvikling og forvaltning av kulturlokaler. Han har ledet prosjekter som veilederen «Skolen som kulturarena» for Viken fylkeskommune og revidert kravspesifikasjon for skolebygg i Oslo. Med bakgrunn som markedsøkonom og prosjektleder fra BI, kombinerer han utdanning med erfaring som musiker, tekniker og produsent. Boge har også utviklet tilskuddsordninger og etablert Øvingshotellet og Stovner Rockefabrikk i Oslo
Jon G. Olsen, Akershus musikkråd
Jon G. Olsen har vært en pioner i musikkrådets arbeid med lokaler siden slutten av 1980-tallet. Han har holdt en rekke foredrag og gjennomført over 150 akustikkmålinger. Han har vært leder for Norsk musikkråds utvalg for musikklokaler siden starten, og arbeidet lenge sammen med ledende akustikere allerede før arbeidet med musikkromstandardene startet i 2010. Han var med som musikklivets representant i arbeidsgruppen som utviklet verdes første musikkrom-standard, publisert i 2014, og ble valgt av ISO til å lede arbeidet med utvikling av den internasjonale akustikkstandarden for musikkøverom. Han var også leder i arbeidsgruppen for å lage konsertromstandarden som kom i 2023.
Eli Grønn, Add arkitekter
Eli er ansvarlig partner hos Add arkitekter med spesialisering innen by- og stedsutvikling. Med bakgrunn som urbanist og planlegger har hun ledet en rekke mulighetsstudier og byutviklingsprosjekter, inkludert utvikling av Tangenkaia og tilrettelegging for Gateway studio. Eli har et særlig fokus på områdemodning og strategisk byutvikling, med vekt på å skape bærekraftige og levende bymiljøer.
Nora Dyrvik, Add arkitekter
Nora er arkitekt hos Add arkitekter med spesialisering innen transformasjon. Hun har en særlig interesse for hvordan eldre strukturer kan tilpasses nye kulturelle formål. Som dedikert kulturkonsument bringer Nora verdifull innsikt til prosjekter. Med en fot i arkitekturen og en i kulturlivet, tilfører hun et unikt perspektiv til utviklingen av fremtidens kulturrom.
Gabrielle Haga, seniorrådgiver Scenekunstbruket
Gabrielle leder Scenekunstbrukets EU-prosjekt Third place – performing arts as the Third place for the young audience. Sammen med Junges Ensemble Stuttgart (Tyskland), Drak Teatre (Tsjekkia) og Kloden teater skal de undersøke hvordan teateret kan bli et sted der ungdommer velger å være. Haga er seniorrådgiver i Scenekunstbruket, utdannet teaterviter, og har bl.a. flere års erfaring med å arbeide meg ungdom, samt å utvikle lokale kunstarrangement og festivaler for det unge publikummet.
Ådne Sekkelsten, teatersjef Kloden teater
Ådne har bred erfaring fra både den kunstneriske og organisatoriske delen av scenekunstfeltet i Norge. Han har vært involvert i etableringen og utviklingen av flere ulike virksomheter og prosjekter på kunst- og kulturfeltet fra 1980-tallet og frem til i dag. I 2015 etablerte han Kloden teater, som i dag er i full drift i midlertidige lokaler. Han leder prosessen med å bygge det permanente teaterhuset i Kabelgata i Oslo, midt i kjernen av Norges største byutviklingsprosjekt i Hovinbyen i Oslo. Teateret etableres inn i de gamle fabrikklokalene til Standard Telefon- og Kabelfabrik. Visjonen for teateret – i tillegg til at det skal være et sted med god profesjonell scenekunst for det unge publikummet og et knutepunkt for scenekunstfeltet – er å skape et sted som har sin tydelige funksjon i byen og samfunnet for øvrig, og et viktig møtested for de unge der de vil være, oppleve, delta og føle et eierskap til.
Elida Inman Tjørve, Enhetsleder kultur og frivillighet Åsnes Kommune
Elida Inman Tjørve er utdannet faglærer i musikk fra Høgskolen i Nord-Trøndelag (i dag Nord universitet). Hun har mange års erfaring fra musikk- og kulturfeltet, og har tidligere arbeidet som lokalkontakt for UKM, lærer og rektor i kulturskole, og som utøvende musiker. Som kultursjef i Åsnes kommune, har hun hatt en sentral rolle i opprettelsen av et nytt kultursenter på Flisa, i hjertet av en ny, felles barneskole. Med øvingslokaler, musikkstudio og en scene, er målet å kunne tilby kulturlokaler for aktivitet også utenfor skolens åpningstider, til alle kommunens innbyggere.
Linnéa Vågen Svensson, Greener Events
Linnéa brenner for å styrke arbeidet med bærekraft i opplevelsessektoren. Hun er en erfaren prosjektleder, foredragsholder og rådgiver som spesialiserer seg på praktisk, bærekraftig arrangement- og festivalledelse, forretningsutvikling, og bærekraftssertifiseringer i Norge og i Europa. Hun har blant annet vært prosjektleder og forfatter av Nordisk grønt veikart for kulturinstitusjoner for Nordisk ministerråd, Grønt veikart for kunst- og kultursektoren i Norge, samt gjennomført ulike miljøfaglige oppgaver for Norges idrettsforbund og Bislett Games.Byutvikling er også sentralt. Hun har siden 2014 bidratt inn i Oslo Metropolitan Areas arbeid med byutvikling i Oslo, samt deres byutviklingskonferanser, og er programansvarlig for Oslo Urban Week. I løpet av de siste 25 årene har Linnéa vært styreleder, styremedlem eller rådsmedlem i ulike virksomheter innen bla. musikk, samfunn og miljø.
Maren Bjerkeng, Direktør for byutvikling og arkitektur i Aspelin Ramm
Maren Bjerkeng er utdannet arkitekt og har også studert juss. Bjerkeng har engasjert seg aktivt i Oslos overordnede planer, tverrfaglig dialog, spørsmål knyttet til arkitektur, transformasjon og god byutvikling. Hun har podcasten Bysnakk sammen med Erling Fossen og er aktiv i OMA som styremedlem og leder av programkomitéen for Oslo Urban Week 2024.
Marthe Heggenhougen, daglig leder for Cosmopolite Scene.
Sebastian Tjørstad, danser, komiker, skuespiller og tilretteleggings-koordinator for CODA-festivalen
Christoffer Knagenhjelm, rådgiver bygg og politikk, Noregs Ungdomslag
Nazneen Khan-Østrem, journalist i Aftenposten
Eyvind Brox, Forretningsutvikler i Halogen
Reinert Mithassel, leder Deichman Tøyenbibliotekene
Nyaling Saidy Kiil, Norske Kulturarrangører
Kjetil F. Wevling, rådgiver for kultur og frivillighet i Bærum kommune
Hege Påslrud, Kulturrom
Live Rosenvinge, forbundsleder i Norske Dansekunstnere
Einar I Ø Eidsvåg, prosjektleder for Holmlia Kulturhavn
Anne-Berit Haavind, Kommunalsjef kultur og inkludering Lillestrøm kommune
Bjarne Dæhli, generalsekretær i Norsk musikkråd
Håkon Kornstad, musiker
Mona Hassan Moalin, Holmlia kulturhavn
Bård Jacobsen, Kultursjef i Larvik og styreleder NOKU
Hanne Jacobsen, kulturhusleder Bømlo kulturhus og styremedlem Norske kulturhus
Torstein Nybø, leder Hadeland kultursal
Ronny Fostervold Johansen, kultursjef / resultatområdeleder kultur Vestby kommune
Anders Tangen, daglig leder i Bærum Kulturråd
Kristine Persdatter Miland, Telemarksforskning
Kirsti Svenning, Virvle
Siri Løining, Konsept- og utviklingssjef Møller Eiendom
og flere!