Medvirkning: Hvordan virker det?

Lagt til: 04.11.24

I et prosjekt som berører flere er det anbefalt og av og til nødvendig å bruke medvirkning for å få til noe bra. Noen ganger bruker man medvirkning uten å tenke på det, andre ganger er det planlagt. Her finner dere noen ressurser om medvirking!

Østfold fylkeskommune har en veileder om medvirkning som går bredt ut. Ressursen går gjennom hele prosessen, inkludert grunnleggende informasjon om hva det er, i tillegg til hvordan planlegge, gjennomføre og dokumentere medvirkning. En oppsummering i form av en sjekkliste gir deg nyttige dokumenter for å inkludere medvirkning i mange forskjellige situasjoner, ettersom det kan være stor forskjell fra sted til sted.

Les hele veilederen her!

Holmlia Kulturhavn har brukt medvirkning i sin drift. Foto: Holmlia Kulturhavn

Noregs Ungdomslag skriver om medvirkning at å snakke med ungdom kan være til hjelp på mer enn én måte:

Mange vaksne bruker brukarrettleiing som eit «plaster på såret», noko dei må gjere for å vise at dei har gjort det, som ei slags fjør i hatten. Men brukarrettleiing inneber ofte å snakke om sårbare tema, og det er viktig at det ikkje berre er tomme ord, men at det som kjem fram i undersøkingane faktisk blir teke på alvor og brukt. 

Ikke bare kan dette gjøre prosjektet bedre, det gir dypere innsikt i hva man faktisk trenger for både prosjektleder og ungdommen som medvirker.

Fremtidens Nabolag har laget en egen ressurs for Bostedskartlegging, med konkrete eksempler og ressurser man kan trenge. Her kan du se hvordan ting har blitt gjort i nabolag tidligere, og går spesielt dypt i hvordan man kartlegger behov:

Det er ofte et gap mellom det folk sier de vil ha, og det de faktisk velger å delta på. Å teste ulike aktiviteter og løsninger før dere bestemmer dere for en retning er derfor veldig ofte lurt.

Foto: Holmlia Kulturhavn

Sjekk ressursene for å bli proff på medvirkning!